close
Livsstil

Alle Får Valget: Tilgivelse eller Hævn

god-1772560_960_720

Livet er lidt af en rutschebane tur for alle. Det går op og ned, og det er bare en del af, hvordan livet nu en gang hænger sammen. Det er nok også meget godt: jeg tror det ville være svært at værdsætte op-turene, hvis ikke det gik ned ad en gang imellem også.

Men det kan selvfølgeligt være rigtigt frustrerende at blive ramt af en nedtur. Specielt hvis man ikke føler at det er ens egen skyld. Særligt irriterende er det, når man bliver forrådt af en person, som man ellers stolede rigtigt meget på. Uanset om det er en god ven, en snedig sælger eller et tæt familie-medlem, så kan man hurtigt komme til at se rødt, hvis de bryder ens tillid, og snyder én.

Men her har man altså et valg. Og alle får valget. Har du tænkt dig at tilgive den person, eller vil du opsøge hævn?

Jeg tror det er svært helt at undgå, at overveje hævn. For mange af os, er det den første tilgang der popper op i vores hovedet. Det er som om vi ser det ene korte klip efter det andet for vores indre blik, omkring måder vi kunne tage hævn på. Vi ønsker at straffe den anden person for deres upassende og skuffende opførsel, og gøre ret til ret.

Men samtidig hører vi jo om, at hævn ikke er sundt og hvad ved jeg. Det er nu også rigtigt, at hævn ofte ikke kan betale sig. Hævn er nemlig sjældent særligt profitabelt, og det vil under de fleste omstændigheder ikke hjælpe dig med at genvinde det tabte. Det vil blot føles godt at gøre. Lad os sige at en ven eksempelvis har stjålet 10.000 kr. af dig, fordi de har et gambling problem. De påstod at de bare ville låne pengene, så de kunne lave et udlæg på en bil hos bn.dk. Men så spillede de dem op i stedet for. Pengene er tabt, og de får nok aldrig penge nok imellem hænderne til at kunne betale dig tilbage. Hvis du planlægger en eller anden form for hævn her, så kan det måske agere som udløb for dine frustrationer. Men du får ikke pengene igen. Det betyder at al den tid og alle de kræfter du ligger i at planlægge og eventuelt udføre din hævn, er noget du ikke kan bruge et andet sted. Hvis nu du tog overarbejde i de mange timer i stedet for, så ville du nok komme tættere på at få de 10.000 kr. tilbage.

Men hvis det er et familie-medlem eller lignende, som man kender mange andre der er i kontakt med, så kan det være man ikke kan tillade sig bare at se igennem fingre med det. Man skal stadig være varsom med hvilken type hævn man tager, men det kan godt betale sig at lægge nogle kræfter i at vise, at den opførsel ikke er okay, og at der er konsekvenser forbundet med ikke at opføre sig ordentligt. Det skal dog altid vejes op imod, at man vil føle frustrationen helt ind til, man selv vælger at give slip.