Kender du det med, at man typisk ender med at sidde fast i samme rille og lave de samme retter morgen, middag og aften? Man kan hurtigt komme til ikke at kunne tænke ud over den lasagne, man har lavet de sidste to-tre aftener. Det er lige før, at det føles, som om der kun findes lasagne i hele ens mentale kogebogskatalog. Vi kunne vel kalde det for vanens magt – eller måske bekvemmelighed og fantasiløshed. Denne tendens gælder også de frugter og grøntsager, vi spiser. Det bliver meget af det samme, måske fordi det er nemt – og det er ikke kun skidt. Men det er vigtigt at forsøge at variere sin kost mest muligt. Derfor får du her et indspark til inspiration i hverdagen med disse tre oversete stykker frugt, som er rene vitaminbomber.
Kiwi
Kiwi er en af de sundeste frugter, du kan komme i nærheden af. De fleste tror, at en kiwi kun er en lækker, syrlig grøn indmad, som er fuld af C-vitamin. De færreste ved, at du faktisk også kan spise skrællen, hvis du da køber en økologisk kiwi. Skrællen er rig på kostfibre og fulde af antioxidanter. Den grønne indmad har nærmest superkræfter: En enkelt kiwifrugt indeholder 75 mg C-vitamin, og det er nok til, at du får hele dit dagsbehov opfyldt. Som om det ikke er nok, får du også en god portion jern ved at spise kiwi.
Avocado
Der er tvivl om, om en avocado er en frugt eller en grøntsag, men den hører faktisk til kategorien frugt. Avocadoen er en ren og skær vitaminbombe. Den har et rigt indhold af B-, E- og K-vitaminer, den er fuld af vitale monoumættede fedtsyrer, og så har den et højt fedtindhold. Især sidstnævnte gør, at den mætter ret godt, så den egner sig perfekt til en lille snack midt på dagen. De fleste tænker nok på avocadoen som en del af guacamole eller som et cremet og blødt indslag i en salat. Men den er rigtig fin at spise for sig selv som en del af din frokost – især fordi den hjælper til at gøre dig mæt. Men træk lige håndbremsen, hvis du er på kur: En avocado er fuld af kalorier. Per 100 g er der 170 kcal. Så hvis du følger en slankekur, hvor det er vigtigt, at du holder øje med kalorierne, så skal du måske holde igen med den lækre avocado.
Granatæble
Granatæblet er en eksotisk frugt, som i særdeleshed er overset i danske køkkener. Men det er en skam, for den indeholder adskillige mineraler, herunder fosfor, og en smule C-vitamin. Først skal man lige uden om skallen – det kan man ikke spise – men når man får den åbnet, gemmer der sig bittesmå ”granater”, som har både sødme og syrlighed i smagen og byder på masser af saft. Det kan være, at du tænker, at det er unødvendigt kompliceret at få kødet fri, men det er det ikke – og det kan bruges på mange forskellige måder. Du kan bruge det i en salat eller til at pynte en dessert eller din morgenmad.
Disse tre frugter er hver især rigtig gode og sunde. Men det, der bliver det altafgørende, er at holde en varieret kost, som vi også nævnte i begyndelsen. Det handler om at blande alle frugterne og sørge for, at alle farver, som frugter og grøntsager kan have, er repræsenteret i din frugtskål. Derfor er det også en god ide at lave juicer eller smoothies i en blender, så det bliver gjort rigtigt. På den måde kombinerer du det bedste fra hver enkelt, og det får dem til at virke sammen i en supersund synergi.