close
Bolig

Derfor Søger Danskerne Rådgivning i Forbindelse med Boligkøb

photo-1575215463402-fa8d22220056

Købet af en bolig er en stor affære, og for de fleste danskere er det den største økonomiske investering de foretager i løbet af hele deres liv. Ønsker man at lave en god handel, kan det derfor godt betale sig, at bruge noget tid og måske endda nogle penge på at sikre sig, at man ved hvad man laver. Betaler man en professionel for at yde køberrådgivning, så har man en langt bedre chance for, at gøre en god handel, end hvis man forsøger at gøre det hele selv. Er man ikke uddannet økonom eller ejendomsmægler, så er der ikke særligt stor chance for, at man kan investere helt korrekt på egen hånd, første gang man bevæger sig ud på markedet. Rådgivning fra folk, der har specialiseret sig i boligmarkedet og alt hvad der følger med, er derfor naturligvis noget, der er blevet populært hos danskerne de seneste år.

Det er nemlig blevet langt mere tydeligt i løbet af de seneste årtier, at en bolig ikke bare er et sted man bor. Før i tiden var priserne på boliger nogenlunde til at overskue: den middelklasse familie kunne spare op over en årrække, og købe et hus kontant. Det var primært set som et hjem, og ikke rigtigt som en investering: man købte en bolig for at bo i den, ikke fordi man regnede med at den ville stige i værdi. Men tingene har ændret sig en del på boligmarkedet siden da.

Bankerne fik meget hurtigt næse for at låne penge ud til boligkøbere. Hvorfor vente 10 eller 20 år med at købe et hus, hvis du kan flytte ind nu og her, ved at tage et lån? Mange banker tilbyder at du kun lægger 10% af husets pris her og nu, og så betaler du af på de resterende 90% ind til lånet er indfriet. Der er selvfølgeligt nogle renter på det lån, hvilket er den åbenlyse fidus for bankerne. Men det lyder jo fair nok: du får et hus tidligere, og banken tjener lidt på, at gøre det muligt. Banken løber samtidig ikke en alt for stor risiko, da pengene jo er bundet op i en bolig, som ikke bliver værdiløs fra den ene dag til den anden.

Problemet er imidlertid, at denne mulighed for at låne til et hus har gjort, at huspriserne er steget voldsomt. Det er de færreste investeringer hvor man kan få 10 gange gearing (altså hvor man kun behøver at lægge 10% af prisen, og resten kan lånes), og det har ført til en stigende grad af økonomisk spekulation på boligmarkedet. Det har fået priserne til at stige, så et lån nu er nødvendigt for at købe et hus, selv hvis man har en relativt høj indkomst. Det betyder også, at man ikke længere bare kan se en bolig som et sted at bo: man er nødt til også at se det som en investering, hvis man ikke vil ende ud i økonomisk uføre. Det giver altså ganske god mening, at køberrådgivning er blevet en populær service her i landet.