close
Livsstil

Sådan Forbereder Du Dig På Uforudsete Problemer

Problemer

Der er mange der vil kigge på overskriften til denne artikel, og ryste på hovedet. Deres tankegang er, at hvis man har forberedt sig på noget, så er det jo ikke forudset! Det er dog ikke helt rigtigt. I hvert fald ikke ud fra den måde jeg arbejder med det “uforudsete” på.

Hvis du eksempelvis ligger 500 kr til side hver måned til “uforudsete udgifter”, og du efter et par år pludseligt får brug for de penge, fordi du kommer alvorligt til skade og dit forsikringsselskab trækker tingene i langdrag, er det så ikke uforudset? Du havde ikke forudset at du ville komme til skade, eller at dit forsikringsselskab ikke ville dække skaden med det samme. Hvis du havde kunne forudsige disse ting, så ville du nok have stoppet dig selv fra at komme til skade, og have fundet dig et andet forsikringsselskab. Du havde ikke forudset hvad der ville ske: du forberedte dig blot på, at noget uforudset kunne ske hvor en opsparing kunne komme til hjælp. Hvis man absolut vil være pedantisk kan man altså sige, at du arbejdet med forudset uforudsethed.

Så hvordan forbereder man sig på den slags uforudsete problemer? Som eksemplet afslører, så er det en ganske god idé at lægge penge til side til en dårlig dag. De fleste danskere tjener flere penge end de absolut behøver for at overleve og have et godt liv. Vi har en tendens til at øge vores udgifter efterhånden som vores indtægt stiger. Men hvis vi tager lidt kontrol over tingene, og tidligt beslutter os for at lægge en procentdel af vores indkomst til side hver måned, så kan vi undgå den fælde. Og når uheldet engang er ude, så vil vi virkeligt sætte pris på, at have nogle ekstra penge stående på en opsparingskonto.

Det er selvfølgeligt ikke alle der kan lægge penge til side hver måned. Det kan også være, at man allerede sparer op, men gerne vil beskytte sig endnu bedre imod uforudsete problemer. Her kan det være en god idé at forestille sig divser skrækscenarier, og så forsøge at finde en løsning på dem. Vores hjerner er nemlig geniale problem-løsere: og hvis vi forestiller os selv i en dårlig situation, så kan vi næsten altid komme på en løsning, hvis vi giver os selv tid nok. Hvis vi vitterligt var i problemer, så har vi typisk mindre tid til at finde en løsning, og tænker ikke klart fordi vi er så pressede. Derfor er det en god idé at køre disse tanke-eksperimenter mens vi er på toppen.

Stil også dig selv nogle strategiske spørgsmål. Hvad er eksempelvis det mest værdifulde du ejer lige nu? Måske er det din Renault Twingo der holder ude i garagen. Eller et særligt smykke du har arvet fra din bedstemor. Find ud af nøjagtigt hvor meget denne ting er værd, hvor du ville kunne sælge genstanden hvis nødvendigt, og hvor lang tid der ville gå fra du satte den til salg og til du havde penge i hånden. Det er sikkert ikke noget du har lyst til at sælge lige nu: men at kende hele processen hvis det bliver nødvendigt kan give dig rigtigt meget ro i sindet.