close
Livsstil

Ordblinde Kan Også Blive Fantastiske Forfattere

photo-1567167273284-b39c9c601b6b

Alle mennesker møder udfordringer i løbet af deres liv. Vi kan arbejde rigtigt hårdt på, at mindske mængden af udfordringer i vores liv, men der er bare nogle ting, som vi ikke har kontrol over. Eksempelvis er mere end 7% af den danske befolkning ordblinde. Da ordblindhed er medfødt, så er det altså ikke noget, som disse mennesker selv er skyld i. De har ikke været dovne i skolen, gjort noget dumt, eller på anden vis gjort sig fortjent til dette usynlige handicap. De har bare været uheldige, og det er selvfølgeligt ikke fair. Men der er flere måder, at gribe denne unfair situation an på. Nogle vælger at kaste håndklædet i ringen, og bare give op. Det kan være en fristende ting at gøre: livet ser nemlig virkeligt udfordrende ud, fra sådan en position. Så snart man begynder i skole, så kan man se frem til mange år i træk, hvor læsning er en del af hverdagen. Vi har undervisningspligt her i landet, så er der ikke nogen vej udenom: alle børn, ordblinde eller ej, må igennem mange år med læsning. Det er en hård start på livet, når man er ordblind, og derfor har ekstra svært ved at læse, stave og formulere sig skriftligt.

Det bliver heller ikke ligefrem lettere efter skolen er overstået. I det moderne samfund er skriftlig kommunikation en del af enhver form for uddannelse eller arbejde. Som ordblind må man altså konfronteres med sine indlæringsvanskeligheder hele livet igennem. Når ens fremtid ser sådan ud, så er der da ikke noget at sige til, at folk har lyst til at give op. De står i en unfair situation, hvor hele deres liv vil være farvet af noget, som de ikke er skyld i.

Men man får ikke noget ud af, at give op. Det er rigtigt, at fremtiden er fyldt med udfordringer, og at det går stejlt op ad bakke. Men du kan stadig bevæge dig op af bakken. Hvis du giver op, så står du stille, og det kommer der ikke noget godt ud af. Hvis du bevæger dig frem, så kan det godt ske det går langsomt, men du oplever stadig fremskridt. Tingene bliver bedre.

Det kan hjælpe af vide, at andre er klatret op af samme bakke, og er endt ud med fantastiske resultater. Forfatteren sara blædel har eksempelvis bevist, at ordblinde også kan blive fantastiske forfattere. Hun brugte ikke sin energi på at beklage sig over sin situation. I stedet accepterede hun, at livet nogle gange er unfair, og brugte i stedet alle sine kræfter på, at kæmpe sig fremad. Siden da har hun hele 4 gange vundet en pris for, at være hele Danmarks yndlingsforfatter. Hvis man som ordblind kan skrive bøger, som hele Danmark elsker, så er der intet, der er umuligt!